dinsdag 20 november 2012

Mephis music

"Children by the million sing for Alex Chilton when he comes 'round. They sing: "I'm in love. What's that song? I'm in love with that song." Zwarte man van der Veen over een held die vanavond aan de orde kwam op de buis. Tim Knol werd bij het horen bijkans emotioneel. Zwarte man Van der Veen schrijft en duikt vanavond in zijn cd kast.Ik kijk vanavond naar DWDD en er wordt door Matthijs van Niewkerk gesproken over Big Star. Hij kent dit muzikale fenomeen niet, maar onder zwarte mannen zijn Alex Chilton en de zijnen geen onbekende. Twee jaar geleden is Chilton op 59 jarige leeftijd overleden. Hierover nadenkend doet het mij beseffen dat een groot deel van mijn cd collectie met hem is verbonden. R.E.M, Lemonheads, The Cramps, Jeff Buckley, Replacements, Wilco, dEUS, Elliot Smith zijn allemaal schatplichtig aan de man die op zestienjarige leeftijd een nummer één hit scoorde met The Letter.

Ik kijk weer eens naar bovenstaand filmpje over hoe in het Amerikaanse Congres de kwaliteiten van Alex Chilton op een rij worden gezet. Hier valt niets op af te dingen. Over politiek gesproken. Is dit in Nederland mogelijk? Ik dacht het niet. 

Na een optreden in de Vera club in Groningen zat Alex Chilton op een bank in een drukke bovenzaal Alex Chilton te zijn. Alleen. Dat iemand muzikaal zo onderschat kan zijn dat hij lange tijd de kost moest verdienen als bordenwasser en tuinman om de eindjes aan elkaar te knopen zat in mijn hoofd. Ooit omschreven als de bitterste ex-popster was hij er de man niet naar om zomaar een gesprek mee aan te knopen. Zijn lichaamstaal was duidelijk. Enkel handje schudden, daar bleef het bij. Een ontmoeting, maar eigenlijk ook weer niet. Exemplarisch voor het verloop van zijn carrière en faam.

In The Letter had hij haast om bij zijn lief te zijn. Maar op 59 jarige leeftijd sterven is wel jong.

The Replacements zongen eind jaren tachtig over hem: "I never travel far, without a little Big Star. If he was from Venus, would he meet us on the moon? If he died in Memphis, then that'd be cool, babe."

Chilton is echter overleden in New Orleans.

"Children by the million sing for Alex Chilton when he comes 'round. They sing "I'm in love. What's that song? I'm in love with that song."

Mr. Chilton terugwerkende kracht bedankt.

Zwarte mannen gaan vrijdag tegen Excelsior Big Star neuriën op de tribune. Is dit in Nederland mogelijk? Ja in Veendam! Bij de SC Veendam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten