donderdag 7 juni 2012

Een kleine zebra

Vanmiddag was het goed toeven op de Langeleegte. Haring en korenwijn. Je zou bijna gaan denken dat de parkstad aan zee ligt. Zwarte man Sandman doet verslag. A je to!


SC Veendam wordt uitgerold, zo bleek vanmiddag op De Langeleegte, tijdens het traditionele haring kakelen in de businesslounge. Met Hollandse Nieuwe van Vishandel Harms uit Oude Pekela, optredens van enkele zwarte mannen en een presentatie van De Gelukscompagnie, met facilitaire ondersteuning van Buurman & Buurman. Tussen de bedrijven door was Henk Eising himself druk om de gebruikte haringbakjes in de vuilnisemmer te donderen, al foeterend op de catering die op zijn Veenkoloniaals was geregeld, oftewel ‘klossen van el bokko’. Mensenmens als hij is, vergat de scheidend directeur niet zo nu en dan een handvol munten op ons tafeltje te gooien, bij wijze van honorarium. Gezellig was het evenwel als altijd.
Met een nieuwe directeur, Wim Jansen (wij dachten hé, maar het was niet die van Feyenoord) uit Sleen, de nieuwe aanvaller Sidney Schmeltz (dat moet zwarte man Mensema, wiens roots in Australië liggen, ongetwijfeld inspireren), het jong talent Arjan Wiegers, (uit het dorp van de glasblazers waar boertje Nienhuis ooit furore maakte), de presentatie van het Doutzen Kroes-shirt (zonder Doutzen) en de onthulling van de vier nieuwe namen van de tribunes ligt de club gewoon op koers.
Wat betreft die tribunes. De Hoofdtribune gaat heten Carel Steenhuisentribune (naar de oprichter van de club), Noordtribune wordt Roelof Meertenstribune (naar een groot sponsor en groot weldoener), de Oosttribune verandert in Parkstadtribune en Westtribune heet nu Windhoek.
De zwarte mannen, nooit benauwd om statements te maken, kunnen zich nu al niet vinden in Windhoek als naam voor de plek waar zij komend seizoen zullen staan. Wij beraden ons op acties en die zullen inktzwart zijn. Hou het in de gaten.
Linksom of rechtsom, er wordt hard gewerkt, maar… er is een aspect dat over het hoofd wordt gezien. Een mascotte. Die is er niet en als ie er is, is het geen aansprekende, want de zwarte mannen weten van niks. Terwijl het zo belangrijk is. Wie kent niet de Afrikaanse vechtadelaar van Vitesse en Hennes, van 1. FC Köln? Het bekendste geitebokje van Duitsland heeft zelfs een eigen kledinglijn. Daarom moet SC Veendam er ook een. Een mascotte dus. Een adder zou kunnen, geïnspireerd op de bekende anekdote van Margaretha Hardenberg, vrouw van de grote vervener Adriaan Geerts Wildervanck, maar een kleine zebra is beter. Zo’n dier is wit/zwart en de kleuren van SC Veendam zijn geel/zwart, dus het ligt eigenlijk voor de hand. We noemen hem: Henk 1 & Henk 2.


Aansluitende quizvraag: Naar wie is Henk 1 & Henk 2 vernoemd?


A: Henk Nienhuis en Henk Eising.
C: Henk Westbroek en Henk Temming, alias Henk & Henk.

4 opmerkingen:

 1. Het was inderdaad een aangenaam vertoeven.

  Wat de zebra betreft: wellicht is het jullie ontgaan dat zebra's niet alleen op zwart-wit foto's zwart-wit overkomen.

  Mijn voorstel zou zijn om de veenhommel (hommelus sportivus veendamianos) als mascotte. De hommel is een ijverig, ik zou zeggen hardwerkend dier dat, vanwege de wat forse lichaamsbouw vaker de wind tegen dan mee heeft, iets wat wel overeenkomt met zowel de Veenkoloniën als met de BV, die nu SC heet maar ja, ik ben al weer twee nachtjes ouder sinds de haringkakelaarsbijeenkomst.

  Om het feest compleet en de tribunes vol te krijgen zouden die dansende dames van oxygym bij wijze van voorspel en pauzeverkortsters een zwart geel hommeluniform kunnen dragen; mét een angel zodat bezoekende mascottes gelijk de bezoekende voetballers de toorn van de Veenkoloniën wekenlang met zich mee kunnen dragen dan wel hen het zitten moeilijk te maken.

  Er is één nadeel aan de hommel als mascotte: alleen vrouwtjes hebben een angel. Wikipedia staat vol met zinvolle en zinlege weetjes; over de hommel is veel te vinden, waaronder veel overeenkomsten met de SC-Veendam.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hommels

  Het resultaat? Ik zal me zo af en toe langs de lijnen en in de wandelgangen begeven, en alhoewel het meestal oud nieuws zal blijken, ik blijf meekijken.

  Aansluitend quizantwoord is natuurlijk B!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wilde het wit van de zebra eigenlijk geel verven. Een hommel moet ook kunnen, vind ik. Kunnen we daar ook een kledinglijn aan koppelen, al was bij zebra ook mogelijk.
  Mijn idee achter de zebra was ook dat het een koppig dier is dat niet te temmen is.
  Kunnen we geen hommel met een zebra kruisen. Dan zijn we er ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan krijg je de zemel. Laten we dat maar niet doen, die zien we al te veel in de gemeenteraad!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Of je krijgt de Hombra. Dat klinkt wel lekker. We hebben een H, we hebben een O, de Hi Ha Hombra. Maar misschien is dat inderdaad niet zo'n goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen