zondag 29 april 2012

Ome Jans Mensing

Zwarte man Dijkstra heeft de afgelopen week het Dagblad van het Noorden weten te halen met een opiniërend stuk over de SC. Voordat het artikel hier wordt geplaatst eerst een verantwoording van onze zwarte man over wat hij heeft met SC Veendam. Zwarte mannen willen niet sentimenteel zijn, maar zien in de toekomst graag meer lokale spelers zoals Ome Jans Mensing (onderste rij in het midden).


Wat heb ik met de SC?

In de eerste plaats de oude leren voetballen van Ome Jans Mensing, strokartonarbeider die voor de oorlog in het eerste van Veendam onder de lat stond. Bruine ballen die op rij als een stilleven in het zelfgebouwde schuurtje van de rijtjeswoning in Veendam Noord op een plank lagen. Onder de brede plank stond de NSU Max van Ome Jans, de motor waarmee hij dagelijks naar strokartonfabriek in Oude Pekela heen en weer tufte.

Penalty schaiten tegen de schuurdeur, ome Jans  met versleten keepers- handschoenen aan. Tot mijn grote vreugde liet hij er altijd een paar (opzettelijk) door. Op zondag met hem naar de SC op de tribune, een staanplaats in een volle ‘Lange Leegte’. Don Leo achter de krijtlijn gehuld in een lange leren jas druk gebarend, aanwijzingen gevend. Tijdens de wedstrijd gaf Ome Jans zijn spaarzame commentaar: Dei jong gait er altied bie liggen: te voak  noar televisie keken zeker en dei keeper liekt ja wel van bordkarton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten