donderdag 15 maart 2012

Waarom

Er bereiken ons veel vragen over het hoe en waarom van de zwarte mannen. Misschien is het goed om dit voor de wedstrijd van morgen klip en klaar uit te leggen, Zie het als een beginselverklaring.

De zwarten mannen stellen het algemeen nut centraal en dat van SC Veendam in het bijzonder. De groep opereert niet vanuit winstbejag, maar ziet zichzelf en vooral de veenkoloniale SC als goed doel. Alles wat we doen, doen we voor de club (sic. R. de Vries). De zwarte mannen opereren individueel, vanuit de groepsbeleving. Eenheid van tijd, plaats en handeling, daar draait het om. Klassiek theater in zijn meest pure vorm. De Langeleegte is het leven.

De zwarte mannen heeft iets mysterieus. Het suggereert dat het ergens over gaat, dat we anders zijn. Fausto Coppi had zijn witte dame. SC Veendam heeft zijn zwarte mannen. Zonen van de eeuwig lege vlakten, die met de borst vooruit en de zware kaaklijn gespannen de elementen trotseren. Zij die weten wat lijden is, opgevoed in zwaar-christelijke gezinnen (althans, een deel van ons), die weten dat je niets voor niets krijgt. Dat er geploeterd moet worden voor het dagelijks brood. Succes is een keuze. Werken voor de kost. Zoiets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten