zaterdag 10 maart 2012

Niet bij brood alleen (1)


Als Pluvius en Aeolus mens en dier geselen wil de mens maar een ding voor hij de gang naar De Langeleegte maakt. Een sober doch voedzaam gerecht waarmee de suikerspiegel een dusdanige boost krijgt dat hij met ontbloot bovenlijf de familietribune op kan, anderhalf uur lang de geel/zwarte brigade naar de overwinning schreeuwt, boeren van een minuut laat en na de wedstrijd in zijn eentje de supportersbus van de tegenstander omkiept. Oftewel: Poffert. Een oer-Gronings gerecht, al wordt het ook door andere gebiedsdelen geclaimd, dat wat betreft de uitwerking op het menselijk gestel te vergelijken is met een semtexbom.

Nodig: 500 gram zelfrijzend bakmeel, twee eiers, minimaal twee zakjes vanillesuiker, twee lijntjes zout, veertig centileter melk, een handvol rozijnen en een handvol krenten (dat laatst komt niet zo krek).

Bereiding: Kwak de bakmeel, zout en suiker in een kom. Schenk ondertussen een borrel in. Bier of zo. Of wijn. Of nee, Beerenburg is nog beter. Eigenlijk moeten de krenten eerst in een bak water en daarna afspoelen en daarna weer drogen, maar dat is een enorm gedoe, daar hebben we allemaal geen tijd voor. Doe in plaats daarvan de melk in die kom en de twee eieren en klop het zodat het wat lijkt (dat verschilt per persoon; de een vindt dit, de ander dat, ga een beetje op je gevoel af, kan niet moeilijk zijn). Doe die melkige substantie bij het meel en meng die handel. Dit gezegd hebbende, terwijl we nog een Beerenburgje nemen, is de vraag gerechtvaardigd waarom niet alles in een keer bij elkaar gedaan en dan de mixer erop, maar goed, waarom makkelijk als het moeilijk kan, nietwaar? Goed, veel tijd verloren met dit geleuter, eerst nog een borrel en daarna snel die gemasterde toestand (en wat er verder nog op het aanrecht ligt) in een met boter ingesmeerde bakvorm. Er wordt op diverse sites heel interessant gedaan met een speciale poffertpan en dan in water au bain marie, maar ook dat is natuurlijk een klotenklapperij van niks. Gewoon in de oven met die zooi en een uur op 180 graden Celsius (check dat nog even op internet). Serveren met veel roomboter en basterdsuiker. Wel de wekker zetten als je op tijd in het stadion wil zijn, want na twee plakken val je als een kanon in slaap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten