zondag 25 maart 2012

Strubbelingen 2

Etymologie is een onderdeel van de taalwetenschap waar de zwarte man van houdt. Is het heden geen optelsom van het verleden. Niets ontstaat vanuit het niets. Zo ook de veenkolonies.


Wederom een fraai stuk van onze zwarte vriend Mensema. Hem doet het woord strubbelingen denken aan een vergeten groentesoort. De herkomst van het woord is echter anders.

De Strubbelingen. Dat is een streekje tussen Roswinkel en Weerdingermond. De bewoners daarvan, een tweetal uitgebreide families, stonden in wijde omgeving bekend als ruzieschoppers. Vooral onderling werden vele vetes uitgevochten. Niet zelden met gebruik van messen en hooivorken.

Het stamhoofd van de familie Reuder, Rooie Geert, was te stom om zijn rijbewijs te halen en verplaatste zich daarom per Massey Ferguson naar het plaatselijke cafe. Dit leidde op de terugweg nogal eens tot lelijke ongelukken maar dit terzijde.

Net als bij de bewoners van het Duitse dorpje Pappenheim is bij de Strubbelingers door hun recalcitrante gedrag hun plaatsnaam tot iets heel anders verworden.

tjeu, Bert Hadders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten