woensdag 30 oktober 2013

De beste bowler ter wereld


Zwarte man Sandman slaat de spijker op z'n kop. Een mens kan niet zonder helden. Rolmodellen geven het leven glans en stimuleren om boven jezelf uit te stijgen. Zwarte man Sandman is er één op het spoor en doet verslag van zijn gedachten omtrent deze held en neemt gemakshalve zijn eigen idolen mee.


Een mens kan niet zonder helden. Sidney Schmeltz was er een, toen hij nog bij SC Veendam voetbalde. We noemen een Milko Djurovski, Hunter S. Thompson, Jeff Tweedy, Ernest Hemingway, David Halberstam, David Foster Wallace. Goed, drie van hen sloegen de hand aan zichzelf, maar ik zie ze als gidsen in het tranendal dat onze westerse wereld is geworden. Als we aan onze Zwarte Piet gaan lopen trekken wordt het gewoon een lastig verhaal. Daarom hebben we voorbeelden nodig. Zij helpen bij het zoeken naar antworoden op Waarheen? Waarvoor? Waarom in vredesnaam?
Op de vraag wie de beste schrijver of muzikant is, moeten we edoch het antwoord schuldig blijven. Zoveel kleuren, zoveel smaken, zoveel boeken. De kwestie ‘beste voetballer ter wereld’ is al beter te beantwoorden (Messi) en over de vraag wie de beste bowler ter wereld is, bestaat ook weinig misverstand.
Chad McLean.
Uit, natuurlijk, de US of A. Hij gooide in een minuut 9 strikes. Dat deed hij vorig jaar december. Goed, hij gebruikte alle banen van de AMF Alley Katz bowling alley in Gainesville, Florida en er waren vijftien pogingen nodig, maar toch… Negen strikes in een minuut. Dat is negen winnende doelpunten in de finale van de Champions League. Alle in de laatste minuut.
"This is my thing," liet McLean in The Gainesville Sun weten, "I will do something to leave my mark on the sport.”
Dat is de mentaliteit. Wij maken een diepe buiging.

De titel van beste blower, daar zal niemand aanspraak op willen maken, maar volgens Het Laatste Nieuws kan het niet anders of die moet uit Australië komen. De Belgische krant haalden een studie aan van het medisch tijdschrift The Lancet waaruit (de cijfers zijn van 2009) bleek dat inwoners van Oceanië (tussen de 15 en 64 jaar) het meest van een joint houden. We citeren: ‘…zo'n 15 procent van de onderzochte personen in Australië en Nieuw-Zeeland stak er in de loop van 2009 wel 's eentje op, tegenover ongeveer 11 procent van de Noord-Amerikanen en amper 2,5 procent van de Aziaten. In Europa zitten we in het peloton, met ruim 5 procent van de onderzochte groep die marihuana gebruikt. Daarbij valt wel op dat we in West- en Centraal-Europa flink meer blowen (goed 7 procent) dan op de rest van het Oude Continent (2,6 procent).’
Waarmee het stempel dat Nederland een drugsland zou zijn, meteen naar het rijk der fabelen kan worden verwezen. De zwarte mannen hebben het altijd al gedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten