maandag 21 oktober 2013

Tom & Jerry


Kijken Zwarte Mannen porno op het internet? Welnee, wij behoren immers tot de 0,05% van de mannelijke internetgebruikers die dat niet doen. In plaats daarvan kijken we weleens een Tom & Jerry filmpje op You Tube, zoals dit bowling filmpje dat Zwarte Man Cutileiro onlangsuit de oude doos op het web wist te vissen.


(Pas overigens goed op als je naar een oude doos op het internet gaat zoeken, want voor je het weet krijg je iets anders voorgeschoteld dan waar je op gerekend hebt.)

Tom & Jerry filmpjes bekijken wij met warme gevoelens. Het ontegenzeggelijke vakmanschap van de Hannah & Barbera studio's, waar de tekenfilmpjes geproduceerd werden, vervult ons ruim 60 jaar na dato nog steeds met ontzag. De door de makers ervan in elk frame uitgedrukte liefde voor het medium zelf, het vloeiende en speelse geheel van muziek, beweging, kleuren en zelfs verhaallijn, de indrukwekkend hoogwaardige kwaliteit van het totaal. Het is simpelweg amper te geloven dat dergelijke tekenfilmpjes ooit gemaakt werden, als je ze vergelijkt met het goedkope pulpwerk dat vandaag de dag de toon zet op de cartoon tv-kanalen.

Het is als de oude, prachtig vormgegeven Pink Cadillac, onder meer bezongen door Aretha Franklin en Bruce Springsteen, waarbij het moderne wagenpark – ondanks al z'n hypermoderne gadgets en passagiersstoelen met individuele billenverwarming – maar schril afsteekt.

Wij hebben dat ook. Weliswaar willen we de luxe van nu, maar stiekem blijven we smachten naar het blinkende chroom en de adembenemende staartvinnen van de Cadillac.

Maar ook wij Zwarte Mannen kunnen niet blijven hangen in het verleden. Dat weten we wel.

Sponge Bob Squarepants is bij lange na niet zo goed getekend als Tom & Jerry, en zijn bowlingverhaal is niet zo leuk als dat van onze geliefde muis en kater, maar ook Spongebob heeft wel wat. Om maar wat te noemen: een ontzettend grappig stemmetje.

De tijd schrijdt kortom voort en ooit – ergens in de toekomst – zal de iPhone 5 bekend staan als de Pink Cadillac van die tijd.

Er zal dan een Zwarte Man opstaan die snikkend bekent terug te verlangen naar het chroom en het effectieve vernuft van deze smartphone van wijlen Steve Jobs en consorten.

Zoals wij Zwarte Mannen dus denken over de Tom & Jerry cartoons, die we ooit als jongetjes wekelijks zagen op het Duitse ZDF, direct na het avondeten. Op het tapijt zittend, in de pyjama voor de kachel, de kleuren-tv aan, als ze werden uitgezonden als onderdeel van de 'Schweinchen Dick' tekenfilmshow op de dinsdagavond vanaf 18:40 uur.

Ze werden onderbroken door de commerciële boodschappen. Vandaag de dag ga je dan even zappen, maar destijds – eind zestig – hadden we nog geen afstandsbediening. Daarvoor hadden we bij ons thuis mijn broertje. Mijn pa zei: 'Zet 'm even op 2, Jack', waarop mijn broertje dan naar de tv toe liep en de schakelaar twee slagen omdraaide.
Wij keken dan ook naar de Duitse tv-reclames, met daar weer tussendoor telkens een kort filmpje van Die Mainzelmänchen. Ook die waren niet zo goed getekend als de Tom & Jerry cartoons, maar net als Spongebob hadden ze een grappig stemmetje. Zoals het Mainzelmänchen dat aan het einde van het reclameblok zijn petje lichtte en dan zei: 'Gutentag'.

Genoeg gemijmer van ons. Bekijk het filmpje en mijmer zelf!

© Bill Mensema

Geen opmerkingen:

Een reactie posten