woensdag 3 april 2013

Cognitief dissonant


Na één nacht slapen moet het er uit. De zwarte mannen schrijven van zich af. Het ledigen van het onderbewustzijn. Het leest misschien wat onsamenhangend, maar heb begrip voor het feit dat we nog steeds licht ontvlambaar zijn. Dit schrijven is voor ons ook een poging tot ordening. We zitten nog in het moment van de emotie. Waar deze laatste zin op slaat weten we ook niet, maar hij bekt wel lekker. Wij gaan door. Wij gaan ervoor. Dat is voor zeker. Sommige minder leuke gebeurtenissen kun je zien als leerproces. Onderwijs wordt wel een oefenplaats voor de samenleving genoemd. Hier mag je fouten maken. Van fouten kun je leren. In de grote-mensenwereld is het zaak fouten zoveel mogelijk te voorkomen. Beleid moet hierop gericht zijn.


Groningers staan niet bekend om hun neiging tot paniek. Rust is een eigenschap die z'n momenten heeft en die de Groninger siert. De attitude van bijvoorbeeld een Eric Nordholt sprak indertijd velen tot ver buiten de provincie tot de verbeelding. Rust was bij hem een kwaliteit.

Als schulden de pan uit rijzen, dan maak je daar melding van. Los van de vraag wie verantwoordelijk is. Terwijl Groningers zijn opgevoed met het adagium dat ze bij twijfel niet moeten inhalen, hebben ze daar bij de SC Veendam weinig tot geen gehoor aan gegeven. Nee, dan doe je daar tijdig kond van en ga je kijken naar oplossingen. Het komt wel goed. Nee, het komt niet goed. Gisteren kwam het duidelijk niet goed. Rust is hier een gebrek aan daadkracht.

In Veendam hebben we nu een minder tot de verbeelding sprekend probleem. Onze club is failliet. Als je jaar in jaar uit blijft volhouden dat alles inzake de voetbalclub wel goed komt en je wordt desondanks jaar in jaar uit geconfronteerd met de vraag of je wel of niet kunt overleven dan doe je structureel iets niet goed.

Dit beestje heeft een naam. Cognitieve dissonantie. Je kunt dit ook laten opnemen door een zendgemachtigde en op TV uitzenden, dan heet het ineens een real life soap. Kun je misschien nog geld mee verdienen ook. Dit roept de vraag op: waar blijft je gevoel voor trots en eigenwaarde? Kom op zeg.

Zonder met de ogen te knipperen wordt door betrokkenen beweerd dat een deel van het probleem bij voetbalclub Veendam te maken heeft met schulden van voor het vorige faillissement. Alleen de zin al. U begrijpt, dan wordt spreken lastig. Als dit het niveau en de insteek van verantwoordelijken is, dan geeft dat te denken. De zwarte mannen kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat de combinatie van rust, fouten, oneigenlijk gebruik van financiele middelen, ontkenning en onkunde het fundamentele probleem van de SC was. Niet het gebrek aan achterland en voedingsbodem. Volg het geld en begrijp de wereld was het devies van de voorouders van de zwarte mannen. Moeten we ons maar aan houden dan.

Cognitief dissonant? Nee, gewoon stom! Zo, dat is er uit.

Zlatan was best wel goed gisteravond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten