donderdag 17 mei 2012

Donderbus


Hemelvaart. Tijd voor introspectie. Zwarte man Fousert is een fan. Terecht. Na intensieve beluistering van Jack White 's laatste muzikale project wordt hij bevangen door een gevoel. Luister en lees.


Hij kwam al langs bij de luistertips van zwarte man Sandman: de nieuwe plaat van Jack White. Blunderbuss. Lekker woord, Blunderbuss, Blunderbuss, Blunderbuss. Probeer maar eens hardop.

Na drie keer Blunderbuss bekroop mij het gevoel dat achteraf bezien de geuzennaam Kolonisten niet zo heel erg gelukkig is. Bij Kolonisten denk ik het eerst aan die van Catan. Google trouwens ook.

Blunderbuss daarentegen is de letterlijke vertaling van en etymologisch ontsproten aan het Nederlandse woord donderbus. Een vuurwapen uit de 16e eeuw. Het ding moest uit de heup moest worden afschoten omdat de terugslag je schouder verbrijzelt. Je kon er een groep struikrovers (ook een mooi woord trouwens, struikrovers) mee uitschakelen. Voorwaar niet voor watjes zo`n donderpijp.

Het had zo mooi kunnen zijn. De Donderbussen als Veenkoloniaal equivalent van The Gunners. Mooi logo ook. Met een spreidloopgeweer heb je geen kruiwagen nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten