woensdag 9 mei 2012

Don Leo

Kiel-Windeweer en SC Veendam. Een eerste poging tot duiding door zwarte man Van der Veen.Tussen Hoogezand en Bareveld heeft de wind vrij spel. Weggekeild op de vlakte ligt hier en daar een boerderij. Soms klonteren ze samen langs een kanaal. Een dorp. Rond de kerk het vermoeden van een centrum. Het is maandagavond in Kiel-Windeweer. Een man staat met gekromde rug te bellen en rookt onderwijl een sigaartje. Leo Beenhakker? Ja het is Don Leo. 

Leo Beenhakker een hele avond in je directe omgeving, dat biedt kansen. Zal ik het vragen? Het WK van 1990, wat was daar loos? Daar staat de man die het weet. Kromme rug, sigaartje. Zwarte man van der Veen aarzelt en ziet zich ondertussen weer zitten, aan de Zwarteweg in Groningen, onder de vlag van het illustere gezelschap TAO (Theologen Achter Oranje). Op de buis de wedstrijd tegen de Egyptenaren. Na afloop ballen de theologen op het trapveldje naast het spoor, bier binnen handbereik. Zwarte man van de Veen rukt zich los uit het verleden. Hij spreekt met een legende. Zal ik het vragen?

Leo was tijdens het WK in Italie de bondscoach. Hoe hij het precies is geworden weet ik niet meer, maar het zal vast met Cruyff te maken hebben gehad. Zoals bijna alles inzake het Nederlandse voetbal met Cruyff te maken heeft. Feit blijft dat op papier éen van de beste selecties van het Nederlands Elftal in Milaan tegen den Pruis het onderspit moest delven.

Een Nederlandse fluim in een Duitse krullenbol. Dat is het beeld van dat WK.

Don Leo moest leiding geven aan een Gullit en Koeman. Nu staat hij bij de ingang van kerkje in het veenkoloniale Kiel-Windeweer en moet genodigden enthousiasmeren om geld te geven voor de SC Veendam. De club waar hij ooit begon als trainer. De club waarvan hij vindt dat hij moet blijven bestaan en niet louter uit sentimentele motieven. Hij heeft gewoond aan de Schoolstraat in de Parkstad. Wonen in de plaats waar je werkt is volgens hem van belang om als trainer goed te functioneren. Nou is Madrid exotischer dan Muntendam. Neemt niet weg dat Leo zijn beste beentje voorzette. 

Vragen stellen over 1990. Ik moest het maar niet doen.

Veendam is gered.

Een rokende man aan de achterkant van de Amshof in Kiel-Windeweer. Dat is voor mij het beeld van deze avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten